Shini - 2009-02-06 15:52:30

http://i42.tinypic.com/of2887.jpg



Składniki (na sześć porcji)
1,5 łyżeczki świeżego imbiry, drobno posiekanego
1,5 łyżeczki czosnku
łyżeczka garam masala
łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli
20 zielonych lub białych zmiażdżonych nasion kardamonu
300 ml jogurtu naturalnego
1,5 kg piersi kurczaka
150 ml mleka
1/2 łyżeczki szafranu                                                                   
6 łyżek ghee
2 cebule
450 g ryżu
łyżeczka nasion czarnego kuminu                                   
2 laseczki cynamonu
2 zielone chili
świeże listki kolendry
4 łyżki soku z cytryny
                                                                                               
Wykonanie
Wymieszać imbir, czosnek, garam masala, chili, kurkumę, łyżeczkę soli, nasiona kardamonu i jogurt. Dodać kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na 3 godziny. Zagotować mleko, zalać nim szafran i odstawić. Roztopić ghee i podsmażyć na nim pokrojoną w plasterki cebulę. Połowę wraz z odrobiną ghee przełożyć do innego naczynia i odstawić. Na patelnię wsypać ryż i zalać dwukrotnie większą ilością wody, dodać kminek, cynamon i 4 ziarna pieprzu. Gotować, aż ryż będzie na wpół miękki. Osączyć, przełożyć do miski i wymieszać z resztą soli. Na patelnię z zarumienioną cebulą przełożyć kurczaka i dodać połowę porcji drobno posiekanego zielonego chili i kolendry, wlać sok z cytryny i mleko z szafranem. Dodać ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghee. Przykryć i gotować na wolnym ogniu godzinę. Jeśli mięso nie będzie jeszcze miękkie, gotować kolejne 15 min. Podawać ciepłe.

Życzę smacznego :)

www.gryp.pun.pl www.logiput.pun.pl www.elita-ulicy.pun.pl www.gwiezdnaflota.pun.pl www.kravmaga.pun.pl