Shini - 2009-02-15 10:52:27

http://i40.tinypic.com/kory8.jpg



Składniki
1,5 szklanki mąki białej
0,5 szklanki grochowego puree (mączki grochowej)
0,5 kostki masła
0,8 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki orzechów
0,4 szklanki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (sproszkowanej) lub i 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.
To słodki przysmak dzieci na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych odmian mielonego grochu. Grochowe puree, czyli zmielony na mączkę groch, możesz kupić w wielu sklepach. Możesz też zrobić go sam, mieląc groch w młynku elektrycznym.

Smacznego :)

Źródło: www.rani.pun.pl

palcia - 2009-02-17 19:02:55

Mam prośbe, jeśli coś kopiujecie z jakiejś strony podawajcie źródło :)

Shini - 2009-02-17 20:06:37

Ok, będę pamiętać :) ale to akurat brałam z książki kucharskiej :D

palcia - 2009-02-17 20:14:15

Shini napisał:

Ok, będę pamiętać :) ale to akurat brałam z książki kucharskiej :D

a to bardzo przepraszam za to, poprostu na http://rani.pun.pl jest taki sam przepis :)

www.elita-ulicy.pun.pl www.gryp.pun.pl www.konohadojo.pun.pl www.logiput.pun.pl www.gwiezdnaflota.pun.pl