Shini - 2009-02-15 11:08:59

http://i40.tinypic.com/2s1t6ch.gif



Składniki (na sześć porcji)
300g mąki
2 łyżeczki soli
100g masła
woda
50g masła

Wykonanie
1. Zmieszać mąkę z solą, rozetrzeć z masłem do osiągnięcia konsystencji okruchów chleba. Dodać taka ilość wody, aby wyrobić miękkie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 8 częsci.
2. Z każdej części ciasta uformować niewielki placuszek.
3. Placuszek posmarować masłem, oprószyć mąka i uformować kulkę. Kulki rozwałkować na dość cienkie placki. Czynności te należy wykonać jeszcze dwukrotnie.
4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tłuszczu placki po 1 minucie z
każdej strony.
5. Posmarować patelnie pędzelkiem umoczonym w maśle i piec placki tak długo, aż
staną się dobrze rumiane z obu stron. Należy odpowiednio regulować temperaturę patelni, aby placków nie przypalić. Należy również zwrócić uwagę, aby
przed wstępnym opiekaniem kolejnego placka bez tłuszczu patelnia była ponownie silnie rozgrzana.
6. Podawać prosto z patelni, jako dodatek do dan podstawowych.

palcia - 2009-08-14 15:32:29

Hmm wydaje się nawet łatwe w przyrządzeniu :) Musze spróbować :p Zobacze co mi z tego wyjdzie ;)

www.kravmaga.pun.pl www.elita-ulicy.pun.pl www.logiput.pun.pl www.konohadojo.pun.pl www.gwiezdnaflota.pun.pl