Składniki ciasto - 20 dag mąki - 3 dag masła - szczypta soli - 1 szklanka oleju nadzienie - 15 dag brokułów - 15 dag zielonego groszku - 1 cebula - kminek, anyż, chili, imbir, sól -do smaku
Przygotowanie 1. Z mąki, masła, soli i ok. 1/2 szklanki wody zagnieść ciasto, które należy wyrabiać ok 10 minut. Brokuły i groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodoać kminek, anyż, chili i imbir. Chwilę przesmażyć i połączyć z warzywami. 2. Ciasto rozwałkować i wycinać placki o średnicy 15 cm. Każdy okrągły placek przeciąć na pół. Sklejać ze sobą proste krawędzie tworząc stożki. Stożki napełniać nadzieniem i sklejać krawędzie żeby otrzymać trójkątne pierogi. 3. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz na którym smażyć samosy do uzyskania rumianego koloru. Podawać od razu po usmażeniu po uprzednim osączeniu z tłuszczu.
źródło
|